Laden Evenementen
Verhalenverteller Franciscus tijdens de StoryTrail stadswandeling Haarlem

Theaterwandeling Haarlem met verhalenverteller Franciscus

Datum en tijd

15 december @ 14:00 - 15:30

Locatie

Haarlem StoryTrail
Grote Markt 16
Haarlem, Noord-Holland 2011 RD Nederland
+ Google Maps

Kosten

€ 19

Organisator

Stadsavonturen
Telefoon
030-2467911
E-mail
info@storytrail.nl
Bekijk de site van Organisator

Stadswandeling Haarlem met verhalenverteller

Verteller Franciscus neemt je mee op een tocht door de rijke geschiedenis van Haarlem. De hoofdstad van Noord-Holland, bijgenaamd de Muggenstad. Je gaat genieten van prachtige straten, pleinen, kerken en paleizen. Maar vooral ook van de verhalen over de mensen die daar ooit woonden en werkten.

Wie waren dat, de Muggen uit de Haarlemse geschiedenis? Nou, om te beginnen waren er graven. Heel veel graven. Lang geleden maakten die graven van Holland een invloedrijk graafschap binnen het Duits-Roomse Rijk. Drie opeenvolgende graven in het bijzonder hebben daar een rol in gespeeld. Je leert ze alle drie kennen tijdens de StoryTrail stadswandeling Haarlem.

In de periode van de renaissance werd de boekdrukkunst uitgevonden, maar wie de uitvinder is? Die vraag heeft veel discussie opgeleverd. Voor de Haarlemmers staat het vast: hun Lautje is de uitvinder en tijdens de StoryTrail stadswandeling Haarlem hoor je zijn verhaal.

Kenau Simonsdochter Hasselaar is omstreden. Haar voornaam heeft een negatieve betekenis: een onvriendelijke, bazige vrouw, een haaibaai. Maar de Haarlemse Kenau zette zich wél in voor de goede zaak. Tijdens het beleg van Haarlem, in 1573, hielp zij de stad te verdedigen tegen de Spanjaarden.

Er zijn historici die dat verhaal afdoen als een mythe. Maar dat is natuurlijk totaal onterecht! Kenau is een Haarlemse heldin met een voornaam om trots op te zijn. Tijdens de StoryTrail stadswandeling Haarlem ga je met haar mee de bres op.

Na de Tachtigjarige Oorlog brak de periode van de Verlichting aan. Ook hier sprak Haarlem een woordje -Algemeen Beschaafd Nederlands- mee. Het vergaren van kennis op velerlei vlakken, en vooral het delen ervan, werd belangrijk en Haarlemmer Pieter Teyler is bij uitstek een vertegenwoordiger van die tijd en dat gedachtegoed.

Wandel mee door de geschiedenis van Haarlem met verteller Franciscus

Zo zie je: Muggen genoeg in de Haarlemse geschiedenis. Van zeer uiteenlopend pluimage. Maar dat is niet alles. Want vlakbij de hoofdstad van Noord-Holland ligt de hoofdstad van Nederland: Amsterdam. Wat voor invloed en uitwerking hadden de twee buursteden op elkaar? Ook dat kun je ontdekken en beleven tijdens de StoryTrail stadswandeling Haarlem. Ga je mee?