Laden Evenementen
Stadswandeling Leiden Storytrail Verhalernverterller Franciscus-09 Leidse Helden

Theaterwandeling Leiden met verhalenverteller Franciscus

Datum en tijd

16 juli 2023 @ 14:00 - 15:30

Locatie

Leiden StoryTrail
Doelenpoortsbrug
Leiden, Zuid-Holland 2311 VV Nederland
+ Google Maps

Kosten

€ 19

Organisator

Stadsavonturen
Telefoon
030-2467911
E-mail
info@storytrail.nl
Bekijk de site van Organisator

Stadswandeling Leiden met verhalenverteller

In oktober 1573 stuurde de Hertog van Alva een leger naar Leiden, om de stad onder Spaans gezag te krijgen. Het strijdplan was: omsingelen en uithongeren. Waar Alva niet op had gerekend, was dat het Leidse stadsbestuur een belegering vermoedde en grote voorraden voedsel en drank had ingeslagen.

Na vijf maanden zaten de Leidenaren er nog steeds warmpjes bij en waren de Spanjaarden het wachten moe. De landvoogd besloot de troepen weg te halen bij Leiden, om ze in te kunnen zetten bij de Slag op de Mokerheide. Spanje won die slag en Willem van Oranje verloor twee van zijn broers: Lodewijk en Hendrik van Nassau.

Met deze overwinning op zak keerden de Spanjaarden in de nacht van 25 op 26 mei 1574 weer terug voor de poorten van Leiden; ze hadden nog een klusje af te maken. Dit keer was het Leidse stadsbestuur niet zo goed voorbereid: niemand had erop gerekend dat de Spanjaarden terug zouden komen. Leiden had nauwelijks extra voedselvoorraden aangelegd en dus was ‘Leiden in Last’.

Verteller Franciscus neemt je mee door de belegerde stad om te zien hoe de zaken er voor staan tijdens dit tweede beleg. Niet best, dat kunnen we hier alvast wel verklappen. Overal is honger en toenemende ellende. Met de moed der wanhoop proberen de Leidenaren vol te houden. Als het gewone eten op is, beginnen ze aan de honden en de katten. En als ook die er niet meer zijn, eten ze het schors van de Leidse bomen.

En toch: juist in deze barre tijd staan overal helden op in de stad. Mensen van wie je het misschien niet meteen zou verwachten, blijken in staat tot grootse daden. Met list en opofferingsgezindheid weten zij de hoop bij de stadsbewoners levend te houden.

Ga mee en steek de burgers van Leiden een hart onder de riem!

Maar wat doen de Spanjaarden ondertussen? Wachten ze af, of zouden ze misschien een plannetje bekokstoven? En kunnen de Leidenaren op hulp rekenen van buitenaf, of moeten ze het alleen zien te redden? Ontdek de antwoorden tijdens de StoryTrail stadswandeling Leiden.