Laden Evenementen
storytrail-stadswandeling-brielle-verhalenverteller-brot-025

Theaterwandeling Brielle met verhalenverteller Brot van Gromme

Datum en tijd

2 oktober @ 11:00 - 12:30

Locatie

Brielle StoryTrail
Markt 1
Brielle, Zuid-Holland 3231 AH Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
030-2467911

Kosten

€ 19

Organisator

Stadsavonturen
Telefoon:
030-2467911
E-mail:
info@storytrail.nl
Bekijk de site van Organisator

Stadswandeling Brielle met verhalenverteller

Je kent ze wel, de oude zeevaarders Maarten Tromp en Witte de With. Mannen van stavast. Geboren en getogen in Brielle. Naar zee gegaan. Gevochten in bloedige zeeslagen. Opgeklommen in de marine. En allebei geëerd met standbeelden en praalgraven.

Twee jongens uit het zelfde Den Briel, met een glanzende carrière en passie voor de zee. Twee collega’s, maar ook: water en vuur. Tromp was de kalme van de twee. Onverstoorbaar deed hij zijn plicht en door zijn matrozen werd hij op handen gedragen. Zij noemden hem: Bestevaer, grootvadertje. Een erenaam.

De With daarentegen was allesbehalve een grootvadertje. Hij was meedogenloos. Keihard. Wreed. En altijd woekerde in hem de afgunst. Hij kon het niet verkroppen dat Tromp het net iets verder bracht dan hij, en veel geliefder was bij het volk.

Verhalenverteller Brot van Gromme neemt je mee door Brielle, op zoek naar het verhaal van de twee helden. Dat wil zeggen… waren het wel helden? Blijven ze op hun voetstuk staan als we hun daden bezien met de ogen van nu? Je kunt zelf je oordeel vellen tijdens deze stadswandeling.

Maar daar blijft het niet bij. Want na Tromp en De With kwamen de gebroeders De Witt. Ook zo verschillend: Johan, de sobere bestuurder. En Cornelis, de zeeheld. Onlosmakelijk zijn ze verbonden met het eiland Putten. Hun leven, hun achtergrond, de tijdsgeest en hun einde, alles komt voorbij tijdens de StoryTrail stadswandeling Brielle.

Brot van Gromme trekt met zijn donkere stem paralellen tussen het nepnieuws van Tromp en Trump. Hij laat je de triomfen van de gebroeders de Witt meebeleven tijdens drie Engelse Oorlogen en laat je Den Briel zien zoals het was in hun tijd.

Er is in de loop van de eeuwen in ons land veel bereikt en ontdekt, er zijn vele mooie ontwikkelingen geweest die onze beschaving vooruit hebben geholpen. Maar helaas: in onze geschiedenis zijn er ook heel wat rotte plekken te vinden.

Sommige van die rotte plekken zullen nooit meer helen, laat dat gezegd zijn. Zoals in het geval van Johan en Cornelis. Ach! Het waren zulke aardige jongens…

Laat je niet uit het veld slaan door de bulderstem en de rijzige gestalte van Brot van Gromme. Met zijn verhalen is hij slechts een gepassioneerd boodschapper uit vervlogen tijd. Zijn StoryTrail stadswandeling Brielle leidt je door straten en de stegen, door licht en duister. En hoe dood ze ook zijn: Maarten en Witte, Johan en Cornelis… Waarachtig! Brot van Gromme weet ze weer tot leven te wekken.

Geniet en sidder bij de levensloop van de grootste staats- en zeelieden die Nederland ooit kende

Dus trek stevige schoenen aan en ga mee. Dwaal door de stad en door de geschiedenis. Beleef de hartstochtelijke avonturen van de twee broers en huiver bij hun aller akeligst einde.

De StoryTrail stadswandeling Brielle van verteller Brot grijpt je aan en laat je niet meer los. Nooit meer! Van Gromme wacht op je. Wees welkom, in Den Briel!