Storytrail Stadswandeling Brielle_verhalnverteller Brot van Gromme

Stadswandeling Brielle

Ga mee naar de Gouden Eeuw in Den Briel. Ontmoet de iconen die de bloei en groei van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden mogelijk maakten. Allen kwamen ze van, naar en door ons prachtige Brielle.

Beleef een StoryTrail

Deze spannende stadswandeling neemt je mee aan de hand van de machtigste en krachtigste helden en schurken van de Gouden Eeuw. Je verzeilt in zeeslagen en in het moeras van de diplomatie. De verteller neemt je mee op avontuur.

Stadswandeling Brielle

 
 

 

 

storytrail-stadswandeling-brielle

Inname van Den Briel

450 jaar geleden verloor Alva zijn Bril en veroverden de Watergeuzen hun Briel. Beleef het zelf! Ga mee met deze StoryTrail Brielle en voel hoe de spanning steeds verder oploopt. Hoe het conflict uit de hand loopt. De onderdrukking niet langer wordt gepikt. En de Spanjaarden een hak wordt gezet. Maar let op! Want die Watergeuzen, dat zijn ook geen lieverdjes.

1 April Vereniging

De StoryTrail stadswandeling 'Inname van Den Briel' werd gemaakt in opdracht van de 1 April Vereniging.

De sleutel van de stad

Jaarlijks kun je de inname van Den Briel herleven dankzij de inzet van de bewoners van Brielle. Zij tooien zich massaal in historische kledij waarop een openluchtheater volgt. 'De sleutel van de stad' wordt opgevoerd voor een groot publiek dat op deze bijzondere dag Brielle aandoet.

 

Met de StoryTrail 'Inname van Den Briel' willen de bewoners van Brielle ook bezoekers op andere dagen de gelegenheid bieden om deze spannende historie zelf te beleven. Dus kom naar Brielle en maak het mee... hoe Alva zijn Bril verloor.

Wapen 1 April Vereniging Brielle

StoryTrail Brielle

StoryTrail Brie11.3011.30lle wandeling met verteller Brot van Gromme wijst met kerk

Brielle en de Oranjes

Wandel met de verhalenverteller door de vorstelijke geschiedenis van Brielle. Ontmoet stadhouders, prinsen en prinsessen. Inspecteer het garnizoen. Hoor verhalen over oorlog en strijd. Geniet van een innig huwelijk. En ontdek de eeuwenoude band tussen Brielle en Oranje. Ga mee en beleef de historie!

Tentoonstelling Historisch Museum Den Briel

Deze StoryTrail stadswandeling door Brielle werd geïnitieerd door het museum in samenwerking met de Gidsengroep Brielle, in aansluiting op de tentoonstelling:

Het Huis Oranje-Nassau in Brielle en op Voorne-Putten

Van 12 juni t/m 28 augustus 2022 toont de tentoonstelling portretten van de stadhouders en hun echtgenotes. En van de koningen en koninginnen die de afgelopen eeuwen Brielle en de eilanden Voorne en Putten bezochten.

Geschilderd, getekend, gedrukt, in brons gegoten en op serviesgoed gebakken. De prachtige portretten zijn bijeengekomen dankzij particuliere verzamelaars, collega-musea en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Deze unieke tentoonstelling is samengesteld door gastconservator
Erik Swart.

Willem van Oranje was in 1573 de eerste stadhouder die Den Briel bezocht, om de vestingwerken te inspecteren. Twee jaar later trouwde hij in de Brielse Sint-Catharijnekerk met zijn derde vrouw, Charlotte de Bourbon.

Helden & Schurken

In de StoryTrail stadswandeling Brielle neemt de verteller je mee naar de Gouden Eeuw. Als haven- en vestingstad was Den Briel een belangrijke spil in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Niet alleen werden hier zeehelden geboren, zoals Maarten Tromp en Witte de With. Maar ook Michiel de Ruijter en de gebroeders De Witt bezochten Den Briel. Cornelis de Witt bestierde ook de rechtsspraak in de Heerlijkheid Putten hier vlakbij. Kom mee, dan gaan we bij hem op bezoek – nu het nog kan. Want wees gewaarschuwd. Deze historie loopt slecht af.

Zag er aantrekkelijk uit en we wilden geen saaie rondleiding met alleen maar historische feiten. Alle collega's waren enthousiast over de lunch (uitgebreid en lekker) en de verhalenverteller (ludiek en boeiend)."

A.C.M. van Leeuwen
Rabobank Westland

Leuk verjaardagscadeau voor vriendin. Erg leuk gedaan en ondanks dat Leiden bijna 'thuis' is een nieuwe ervaring. Compliment!"

Mw. E. Modderman - Leiderdorp

Waar vind je nog voor die prijs een theatermiddag in zo een wisselend decor met een high tea na afloop?''

Dhr van der Velde - Amsterdam

Wij hingen aan zijn lippen! Bijzonder als iemand zo mooi verhalen kan vertellen over de historische plekken waar we geweest zijn. We vonden het een hele gezellige middag en zelfs met het vreselijke weer was het prima te doen. Nogmaals onze dank aan Brot van Gromme!

J Overduin - Roelofarendsveen

Zeer geslaagd: Graag willen wij u laten weten dat wij gisteravond hebben genoten van de theatrale stadswandeling met een van uw meestervertellers! Wij zijn op heel bijzondere plekken geweest rondom de Dom en waren allemaal in de greep van de verteller (wat een prachtstem) die ons een heel boeiende wandeling heeft bezorgd in het mistige en koude Utrecht, heel knap voor een groep van 40 personen. Later aan tafel heb ik alleen maar heel positieve reacties gekregen op deze originele activiteit, iedereen was vol lof en bewondering! U mag deze complimenten (nogmaals) aan deze acteur overbrengen, graag zelfs!

Janneke van Bogerijen Office Manager
Itude ICT Connaisseurs B.V.

Het idee sprak aan. De verteller was erg enthousiast, met humor en gezellige sfeer werd een goed verhaal neergezet.

Mw. Verlaan - Alphen a/d Rijn

In één woord geweldig! Combinatie van stadswandeling en diner was goed. Stadsverteller was geweldig goed.

Mw. Kuijten - Veldhoven

Tickets

Sluit aan bij een geplande stadswandeling en ontdek de helden, schurken en heiligen van de stad.

Groepen

Start een stadswandeling op de dag en tijd die jou past. Kies een privéverteller of nodig anderen uit.

Cadeau

Maak iemand blij met een uniek cadeau. Geef een avontuurlijke wandeling door stad of land .

Wandeling Utrecht Storytrail - Verhalenverteller Brot va Gromme

Brot van Gromme & Brielle

Brot: “Brielle is prachtig. Het is betoverend om in dit eeuwenoude decor te kunnen spelen.”
Brot van Gromme wandelt niet zomaar met je door Den Briel, nee zijn verhalen sleuren je mee het avontuur in. Voor je het weet, sta je tijdens deze stadswandeling aan dek naast een admiraal, terwijl de kogels je langs de oren fluiten. Het pad van deze verteller voert ons uiteindelijk naar het Rampjaar 1672, waarin onze Republiek van alle kanten wordt binnengevallen. En dat loopt niet goed af.

Bij aanvang krijgen we eerst een kijkje in enkele iconische leenstukken van de tentoonstelling over de Gebroeders de Witt van het Historisch Museum Den Briel. Maar dan is de rust ook wel voorbij. Want direct daarna zitten we al midden in een rechtszaak waarbij Cornelis de Witt, de Ruwaard van Putten, ons eens flink de oren wast. Als dat maar goed gaat tijdens deze StoryTrail stadswandeling Brielle.

Fransiscus_gr

Franciscus & Brielle

Brielle is een stad met een roemrijke geschiedenis. Verteller Franciscus neemt je mee terug in de tijd, en wandelt het Den Briel van driehonderd jaar geleden binnen. Hij laat je het leven van alledag ervaren. En gek genoeg was dat driehonderd jaar geleden niet zoveel anders dan nu.

Wat wel anders was… ons land was in die tijd om de haverklap in oorlog. En… er was een ideaal: gelijkheid. Niet langer zouden rang en stand worden bepaald door je afkomst. Je daden, die deden er toe.

Ga mee met Franciscus en trek de stoute schoenen aan. Zet jij de adel aan de kant en verover jij jouw plek in onze opkomende natie? Of kies je voor de Prins in de hoop dat hij de vrede kan bewaren met adel en kerk, die in Europa de scepter zwaaien? De geschiedenis ontvouwt zich als een avontuur – waarin je je lijf en leden niet zeker bent.

Franciscus: “Kom mensen, dit is geen tijd om thuis te blijven met de luiken dicht. Ga mee en ontmoet de helden van dit avontuur in Den Briel!”

Stadswandeling Brielle Brot Historisch Museum Den Briel

Historisch Museum Den Briel

Tip: Combineer de StoryTrail stadswandeling Brielle met een bezoek aan het Historisch Museum Den Briel. Daar kom je alles te weten over de 80-jarige oorlog.

Boeiend, persoonlijk en origineel. Een thema dat paste bij het karakter van de avond.

M. Verhoef - Maarssen

Waar voor je geld. Leuke combinatie van actief-passief: wandelen en theater.

De mix was perfect. Alle deelnemers waren vol lof. Iedereen heeft vol overgave geposeerd voor de foto's. We hebben gelachen en geleerd. De folder bleek te kloppen, jullie hebben het helemaal waargemaakt.

Dhr. J. Blokker
Stedelijk Dalton College Alkmaar

Echt een leuke familiedag gehad en iedereen (jong en oud) was zeer tevreden.

Mw. I. Huinink - Utrecht

We wilden iets meer dan alleen met z'n allen iets eten. We hebben er geen moment spijt van, zeker iets om meer te doen.

Dhr. Ras - Oegstgeest

Ik wilde jullie en met name de verteller die ons gister mooie verhalen heeft verteld heel erg bedanken voor de goede organisatie en de leuke middag die wij hebben gehad! Alles was in orde en we hebben echt genoten van de leuke verhalen en natuurlijk ook de manier waarop ze verteld werden!

Marjolein Rooijmans - Utrecht

Het was een zeer amusant en "leerzaam" avontuur. Zeker voor herhaling vatbaar. Als onderdeel van onze informele dag een bijzonder leuke gebeurtenis.

Stef van den Wijngaard - Veghel

Bepaal zelf je datum

Vanaf 6 personen bepaal je zelf de datum, tijd en verteller.