StoryTrail Terschelling wandeling verhalenverteller Lucia vertelt Monument op West Header 1024x357px

Wandeling Terschelling

Op Terschelling weet men als geen ander hoe grillig en wispelturig de zee kan zijn. Want de zee geeft en de zee neemt. Welke indrukwekkende verhalen leven er op het eiland nog altijd voort? Beleef het tijdens de StoryTrail Terschelling.

 

Beleef een StoryTrail

Je wordt helemaal ondergedompeld! De sterkste verhalen, op meeslepende wijze verteld. Ga mee op avontuur met de verhalenverteller van de StoryTrail. Beleef de verhalen van Terschelling in het pittoreske decor van strand en zee, dorp en duin.

Wandeling op Terschelling

Tijdens deze theatrale vertelwandeling raak je al snel verslingerd aan de bewogen geschiedenis van het eiland - een historie die onlosmakelijk is verbonden met de zee. Want de zee is gul en gracieus. Maar ook gulzig en gruwelijk. Welke geschenken en mogelijkheden biedt de zee? Welke rampen en reddingen vonden er plaats? Welke sterke verhalen vol visserslatijn hebben de eilanders daarover te vertellen? Soms kun je je oren gewoon niet geloven.

StoryTrail wandeling Terschelling Verhalenverteller Godefridus bij uithangbord van het Museum 't Behouden Huys.

Eigenlijk zou elke - beetje stad - zo'n StoryTrail moeten hebben. Een veel leukere, boeiender en gezellige manier om meer te weten te komen over een stad...

A.J. van Straten - Gorinchem

Zag er aantrekkelijk uit en we wilden geen saaie rondleiding met alleen maar historische feiten. Alle collega's waren enthousiast over de lunch (uitgebreid en lekker) en de verhalenverteller (ludiek en boeiend).

A.C.M. van Leeuwen
Rabobank Westland

Leuke manier om met een stad kennis te maken.

Mw. Roos - Apeldoorn

FPK LOGO WEB M

Met dank aan

Deze voorstelling kwam mede tot stand dankzij het Fonds Podium Kunsten.

Tickets

Sluit aan bij een geplande stadswandeling en ontdek de helden, schurken en heiligen van de stad.

Groepen

Start een stadswandeling op de dag en tijd die jou past. Kies een privéverteller of nodig anderen uit.

Cadeau

Maak iemand blij met een uniek cadeau. Geef een avontuurlijke wandeling door stad of land .

StoryTrail Terschelling wandeling verhalenverteller Lucia Portret Portret 292x

Lucia & Terschelling

‘s Morgens in alle vroegte gaat Lucia langs Doodemanskisten richting zee. Door het donkere bos. Daar, in de bocht, bij de omgevallen boomstam, slaat ze af. Het pad kronkelt door een stukje bos en komt uit bij het Griltjeplak. Verder loopt zij, over het zanderige pad. Een hagedisje schiet weg, een roofvogel vliegt op.

Zij komt langs het Cranberrieveld. In de zomer voorspelt hier een unieke geur een rijke oogst. In de herfst lopen hier plukkers met zware zakken op de rug. En ‘s winters maakt het drassige land zich op voor een volgend seizoen vol rood goud.  

Lucia beklimt een oude duintop. In de verte buldert de branding. Majestueuze bergen van zand doen haar weer even verstillen. Dan: de laatste blanke toppen over van het jonge duin. Daar is de zee. Geen dag hetzelfde. Gracieus en gul aan de ene kant, wreed en inhalig aan de andere kant. Lucia is waar ze wil zijn: haar stee bij de see.

StoryTrail wandeling Terschelling Verhalenverteller Godefridus Portret

Godefridus & Terschelling

Godefridus komt al vele jaren op Terschelling en is er inmiddels kind aan huis. Hoewel hij in zijn kindertijd vaak op Texel vakantie vierde, is Terschelling zijn favoriete Waddeneiland geworden.

De stranden zijn breed, de duinen bieden mooie vergezichten en de bossen zijn ‘s zomers heerlijk verkoelend. Maar naast natuur is er ook volop cultuur. Het dorp West heeft prachtige straatjes met karakteristieke huizen. Verdwalen kun je er niet, want de Brandaris is altijd een baken.

In een van die straatjes ligt Museum ‘t Behouden Huys, waar Godefridus regelmatig gaat neuzen. Daar zag hij tentoonstellingen waarbij de sagen, legenden en historische verhalen van Terschelling centraal stonden.

De laatste expositie ‘Wonderlijke waarheden van Terschelling’ inspireerde hem tot het maken van zijn StoryTrail Terschelling. Zo wil hij zijn liefde voor dit prachtige eiland delen.

Wandeling verhalenverteller Deodorus Portret

Deodorus & Terschelling

Aan de overkant van het Wad ligt Harlingen, de haven waar vanuit dagelijks de boot naar Terschelling vertrekt. Dat is ook het pittoreske plaatsje waar Deodorus woont. Elke avond staat hij aan de kade en kijkt of hij de toren van de Brandaris fier aan de horizon kan zien staan.

De rijkdom aan verhalen op Terschelling viel verhalenverteller Deodorus bij zijn eerste bezoek al op. Magische verhalen! Want wat de eilanders vertellen aan elkaar is waarheid, maar die verhalen zijn zo bizar dat het haast wonderen lijken.

Terwijl je over het eiland loopt, besef je dat het hier echt allemaal gebeurd is. Je voelt het als je in de straatjes van West-Terschelling wandelt, op het hoge duin staat of over het groene strand struint:  dit eiland ademt historie.

Deodorus: "Het is altijd weer een plezier om naar het eiland te mogen om mensen daar mee te nemen op een verhalenwandeling door en rondom West-Terschelling. En net als Godefridus duik ik dan graag nog even 't Behouden Huys in om te genieten van hun doorkijkjes in de tijd."

Ik kan het iedereen aanbevelen! Met Godefridus hebben we zaterdag 16 juli een leerzame tocht door het verleden gemaakt. Op een amusante manier heeft hij de ‘feiten’ uit de historie voor onze groep ‘tot leven gewekt’. Onze groep varieerde in leeftijd tussen 10 en 70 jaar. Door de verbeelding blijft je zoveel meer bij dan teksten en jaartallen. Het meespelen van enkelen van onze groep riep alleen maar meer hilariteit op. Godefridus nogmaals hartelijk dank voor je manier van vertellen. Ook de lunch daarna was overweldigend.

Alles met elkaar hebben we van begin tot eind genoten. Ik kan het iedereen aanbevelen.

Mevr. v.d. Kooy

Ik wilde jullie en met name de verteller die ons gister mooie verhalen heeft verteld heel erg bedanken voor de goede organisatie en de leuke middag die wij hebben gehad! Alles was in orde en we hebben echt genoten van de leuke verhalen en natuurlijk ook de manier waarop ze verteld werden!

Marjolein Rooijmans - Utrecht

Bepaal zelf je datum

Vanaf 6 personen bepaal je zelf de datum, tijd en verteller.