StoryTrail Theaterwandeling ‘Den Briel, kloppend hart van de Republiek’
De verhalenverteller neemt je mee op een epische reis door Brielle en de bliksemstart van de Republiek der Nederlanden. Beleef een meeslepende stadswandeling vol avontuur, rechtstreeks door de Tachtigjarige Oorlog, de Gouden Eeuw, het Rampjaar en de Slag bij Duinkerke die het tij weer doet keren.
In de verhalen ontmoet je Geuzen en Spanjaarden, prinsen en koningen, handelaren, uitvinders, spionnen en de Brielse admiraals.
Ga mee op zoek naar het antwoord op de vraag: Waar ligt het hart van de Republiek? Is het Den Haag? Is het Amsterdam? Of ligt het toch hier in Den Briel, waar de ware inborst voelbaar is? Ontdek de onverschrokken geest van dit historische bolwerk en beleef hoe Den Briel een onmiskenbare rol speelde in de geboorte van onze natie.
Ga mee met de try-out
Je betaald dan het gereduceerde tarief van € 9,- (kinderen € 6,-).
zondag 20 augustus – Dit is de dag waarop de gebroeders De Witt werden gelyncht. Op deze bijzondere dag kun je de eerste try-out van deze nieuwe StoryTrail Brielle meemaken. Of zaterdag 21 oktober – Tijdens de Maand van de Geschiedenis is er een herkansing.
Met Dank aan
Deze voorstelling werd geïnitieerd door het Historisch Museum Den Briel in samenwerking met de Gidsengroep Brielle.
Er is nog veel meer te beleven in Brielle
Naast de StoryTrail stadswandeling Brielle is er in dit historische stadje nog veel meer moois te zien, in het museum en daar buiten. Dus wandel rond, kijk, geniet en trek gerust een hele dag uit voor je bezoek aan deze bijzondere plek vol Vaderlandse geschiedenis.
Tentoonstellingen in het Museum
De Overwinning na het Rampjaar 1672. Spionnen van de Engelse Koning
Vanaf 16 juni tot en met 27 augustus transformeert de Cornelia van der Lindenzaal van Museum Den Briel tot het decor van een bijzondere tentoonstelling: “De Overwinning na het Rampjaar 1672. Spionnen van de Engelse Koning.” Deze tentoonstelling is samengesteld door de gastconservatoren dr. Ronald Prud’homme van Reine, dr. Anne Doedens en ir. Frits de Ruyter de Wildt.
De tentoonstelling belicht op hoofdlijnen twee samenhangende onderwerpen:
-
De Slag bij Kijkduin (Den Helder) op 21 augustus 1673. Op deze dag werd de gecombineerde Engels-Franse vloot verslagen door de Nederlandse oorlogsvloot onder leiding van niemand minder dan Michiel de Ruyter (1607-1676). Een historische en strategische overwinning voor de Republiek.
-
Spionage: de Engelsen slaagden er niet in om de Republiek op zee te verslaan, ondanks de geheime informatie die ze in handen kregen. Deze informatie geeft ons een nieuw beeld op de gebeurtenissen tijdens de Derde Engelse Oorlog (1672 – 1674).
Vaste presentatie: De Tachtigjarige Oorlog & Brielse Admiraals
Het Historisch Museum Den Briel is gevestigd in de voormalige stadsgevangenis en waag, en neemt bezoekers mee op een boeiende reis door de geschiedenis. De opstelling van het museum plaatst de inname van Den Briel op 1 april 1572 binnen de context van de Tachtigjarige Oorlog.
Het museum besteedt eveneens uitgebreid aandacht aan de Brielse zeehelden, zoals admiraal Maarten Harpertszn Tromp, admiraal Corneliszn Witte de With en admiraal Philips van Almonde. Een interactief spel onthult meer over het leven op zee in de 17e en 18e eeuw, en bezoekers kunnen zelfs een zeeslagje spelen.