Bredase stadsverteller Erik viert tienjarig jubileum: “Ik neem de mensen mee op avontuur in de geschiedenis”
PERSBERICHT
Bredase stadsverteller Erik viert tienjarig jubileum:
“Ik neem de mensen mee op avontuur in de geschiedenis”
Al 10 jaar wandelt verhalenverteller Erik de Beweerde door Breda om zijn publiek de stadsgeschiedenis te laten beleven. Zijn StoryTrail Theaterwandeling is een historische rondleiding en een openluchtvoorstelling in één: over Begijntjes, Houtepen en het legendarische Turfschip.
Erik is geboren en getogen in Breda. Toen hij 17 was, vertrok hij naar Utrecht. Hij werd muzikant, acteur en verhalenverteller. Tien jaar geleden kwam hij terug naar Breda om hier de verhalen van de stad te vertellen. En dat doet hij nog steeds, met heel veel passie en plezier.
Tachtigjarige Oorlog
Tijdens de StoryTrail Theaterwandeling neemt Erik zijn publiek mee naar de tijd van de Tachtigjarige Oorlog, toen Breda werd belegerd en bezet door het Spaanse leger. “De Spaanse legeraanvoerder werd ‘Houtepen’ genoemd,” vertelt Erik. “Dat klinkt niet al te vriendelijk en dat was hij dan ook niet. Hij was een keiharde kerel die geen genade kende. Gelukkig hebben we zijn soldaten uiteindelijk de stad weer uit weten te werken, dankzij de beroemde list met het Turfschip. Dat verhaal gaan we tijdens de stadswandeling in geuren en kleuren beleven.”
Zo’n hork van een Houtepen had natuurlijk ook niets te zoeken in Breda, vindt Erik. “Dit is juist een heel gemoedelijke stad. Elke keer als ik hier rondloop, geniet ik van de ongedwongen sfeer. Alles lijkt zachter dan in de Randstad. Alsof iedereen een beetje familie is van elkaar. Ik denk dat zelfs die oude Spaanse commandant Houtepen hier uiteindelijk wel is ontdooid. Er wonen in Breda nog steeds nakomelingen van hem en voor zover ik weet zijn zij allemaal de vriendelijkheid zelve.”
Behalve over de Tachtigjarige Oorlog kan Erik ook meeslepend vertellen over het Breda van zijn jeugd, in de jaren ‘60 en ‘70 van de vorige eeuw. “De binnenstad was toen zwaar vervallen. Een enorme gribus was het: aan de ene kant wel romantisch, maar ook erg armoedig. Nu is alles veel mooier en rijker. Ik kan me ook herinneren dat er nog Begijntjes woonden in het Begijnhof. Als je door de Catharinastraat liep, kwam je er altijd wel een paar tegen. Jammer dat ze er niet meer zijn. Maar in mijn verhalenwandeling gaan we tóch even bij ze buurten.”
Spannend verhaal
Het verschil met een ‘gewone’ stadswandeling, zegt Erik, is dat hij de historische feiten verwerkt in een spannend verhaal. “Daarmee krijgt de geschiedenis kleur. Het publiek gaat eigenlijk in de schoenen staan van de stadsbewoners van vroeger, we lopen met z’n allen dwars door het Breda van de 17e eeuw. Mijn ervaring is dat mensen dat altijd een heel leuk avontuur vinden. Zelfs de groep pubers waar ik laatst mee op stap was. Die hadden er eerst niet zo’n zin in, maar uiteindelijk gingen ze helemaal op in het verhaal.”
De mooiste vertelplek van Breda? “De Merkxtuin. Dat is een heerlijke groene oase, ver van het stadsgewoel. Je staat er eigenlijk in de achtertuinen van de Hofhuizen, de rijkste huizen van de stad. Wat dáár in de Tachtigjarige Oorlog allemaal is gebeurd! Pure romantiek. Ook de pubers werden er stil van.”
Wil je ook met Erik op avontuur in de geschiedenis van Breda? Dat kan dit jaar nog op zondag 8 december. Check de agenda op www.StoryTrail.nl en meld je aan. Reserveer met kortingscode STORYTRAIL-7337KRT en betaal € 17,50 per persoon (kinderen: € 11,05).