Stadswandeling Baarn met verhalenverteller Johannes

Stadswandeling Baarn met verhalenverteller

Het mooie, rustieke Baarn ligt in de provincie Utrecht, vlakbij de grens met Noord-Holland. Aan de andere kant van die grens ligt Hilversum, de geboorteplaats van verteller Johannes. In zijn jongensjaren glipte Johannes vaak langs de stenen grenspalen Utrecht in: om te gaan zwemmen in het Baarnse bosbad. Of om zich te vergapen aan het grote witte Paleis Soestdijk.

StoryTrail stadswandeling Baarn verhalenverteller Johannes 032 Blog

Dat was in de jaren ’70 van de twintigste eeuw en toen kon dat gewoon. De grens tussen Holland en Utrecht had weinig om het lijf. Maar vroeger! In de eeuwen daarvoor! Nou toen was dat wel anders. Holland en Utrecht, dat was water en vuur.

 

StoryTrail stadswandeling Baarn verhalenverteller Johannes 010 Blog

Het kwam in die vroege eeuwen natuurlijk ook wel eens voor dat er Hollanders de grens over staken en die Hollanders waren echt niet allemaal slechteriken. Hollanders zijn soms best wel oké. Vraag dat maar aan Johannes. Maar toch kun je maar beter met ze uitkijken. Vraag dat maar aan de Barinezen.

StoryTrail stadswandeling Baarn verhalenverteller Johannes 016 Blog

Of vraag het aan Kees, de ondernemende schutter uit Utrecht-stad, die in het jaar 1481 besloot om die Hollanders eens een lesje te gaan leren. Dat heeft hij ook echt gedaan en dat had grote gevolgen. Niet in Utrecht-stad, daar hadden ze weinig last van Kees z’n strapatsen. Maar in Baarn, zo vlak aan de grens, daar weten ze inmiddels dat je de Hollanders maar beter niet al te kwaad kunt maken.

StoryTrail stadswandeling Baarn verhalenverteller Johannes 014 Blog

Verteller Johannes gaat je daar alles over vertellen tijdens de StoryTrail stadswandeling Baarn. En mocht je je afvragen: gaat dat wel goed? Zo’n Hilversumse verhalenverteller in het Utrechtse Baarn? Wees dan gerust, want die Johannes lijkt waarachtig wel een geboren Barinees, zo hartstochtelijk en meeslepend brengt hij de stadsgeschiedenis tot leven.

StoryTrail stadswandeling Baarn verhalenverteller Johannes 021 Blog

Vanuit de mooie Pauluskerk leidt Johannes je met een paar stappen terug in de tijd. Voor je het weet, sta je middenin een bloedstollende historie. Want in de geschiedenis van Baarn wemelt het van de prachtigste verhalen: over blinde passie, woeste strijd, innige liefde én… over hele kleine muisjes.

StoryTrail stadswandeling Baarn verhalenverteller Johannes 030 Blog

Ga mee naar Baarn en verleg je grens

Je kunt het allemaal gaan beleven tijdens de StoryTrail stadswandeling Baarn. Tot ziens in dit dorp dat eigenlijk een stad is. Een stad waar rijk en arm, voorspoed en ondergang, haat en liefde, én Holland en Utrecht elkaar ontmoeten.

StoryTrail stadswandeling Baarn verhalenverteller Johannes 029 Blog

 

Posted in

Johannes

Laat een reactie achter