Stadswandeling Brielle met verhalenverteller Brot van Gromme

Stadswandeling Brielle met verhalenverteller

Zo rustig en gemoedelijk als Brielle er vandaag de dag bij ligt, zo onstuimig was de rol die de stad heeft gespeeld in in onze vaderlandse geschiedenis.

In de Tachtigjarige Oorlog was dit de Marine-waakhond aan de Maasmond, als eerste bevrijd van de Spanjaarden. Sinds 1572 nauw verbonden met het huis van Oranje Nassau. En vooral: leverancier van een stel grootse zeehelden.

Brot van Gromme neemt je graag mee door de eeuwenoude straten, om te vertellen over Maarten Tromp en diens tegenpool Witte de With. Zij werden beiden geboren in Brielle: de een in 1598, de ander een jaar later. Beiden makten carrière op zee. Maar in karakter, gedrag en reputatie verschilden zij als dag en nacht.

De één was zachtmoedig en inlevend, de ander bars en haatdragend. De één trots en verbolgen, de ander begripvol maar strikt. Beiden verrichtten zij grootse heldendaden.

Zij hadden allebei kinderen. Van de kinderen van Witte de With weten we niets. Die van Maarten Tromp kwamen allen goed terecht.

Hoewel…

Cornelis Tromp, ook kapitein en zeeheld, leek meer op Witte de With dan op zijn vader. Een verwend kereltje was hij, een intrigant, jaloers en hooghartig. Hij zou uiteindelijk zelfs in het complot verzeild raken dat leidde tot de dood van de gebroeders de Witt, in 1672.

Maar hoe dan ook: voor allen was de zee hun thuis en stond het vaderland voorop. Dit zijn de grootste zeehelden die Brielle (of Den Briel zo je wilt) heeft voortgebracht.

Geniet en sidder bij de levensloop van de grootste staats- en zeelieden die Nederland ooit kende

Brot van Gromme is verslingerd geraakt aan deze oude vestingstad en haar geschiedenis. Tijdens de StoryTrail stadswandeling Brielle neemt hij je mee langs kanonnen en zeemansrusthuizen. Hij wijst je de kerk waar Willem van Oranje in het huwelijk trad. En hij zal je bedelven onder een vloedgolf aan verhalen.

Ga je mee?

 

 

 

 

 

Posted in

Johannes

Laat een reactie achter