Rondleiding Fort bij Spijkerboor met verhalenverteller Johannes

Rondleiding Fort bij Spijkerboor met verhalenverteller

Op een mooie ochtend in september 1914 opent soldaat Backx langzaam zijn ogen in de uitslaapkamer van het fort. Vlak boven zich ziet hij een rood aangelopen gelaat met driftig trillende neusharen en twee staalblauwe ogen die recht door hem heen kijken. Wat is er gebeurd?

Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog is Back als jonge knaap opgeroepen voor de krijgsdienst. Hij komt terecht in Fort bij Spijkerboor, onderdeel van de machtige Stelling van Amsterdam.

Het soldatenleven in het neutrale Nederland bestaat vooral uit verveling. Slapen, wachtlopen, slapen, wachtlopen: dat is het wel zo’n beetje. Maar voor de onbevangen Backx is het leven op het fort één groot avontuur.

Dat avontuur ga jij ook meemaken tijdens de StoryTrail rondleiding Fort bij Spijkerboor. Hou je maar vast, want de argeloze opgewektheid van soldaat Backx stuit al snel op de strakke discipline van de strenge sergeant Koudijs. Een man van staal, die geen tegenspraak duldt.

Dat treft slecht, want soldaat Backx is juist heel erg bedreven in tegenspraak. Terwijl de twee tegenpolen elkaar wat beter leren kennen, maken wij tijdens de StoryTrail rondleiding Fort bij Spijkerboor kennis met de Stelling van Amsterdam.

In wezen is die stelling een enorme cirkelvormige gracht die Amsterdam in geval van nood tegen de vijand moet beschermen. Als de sluizen opengaan, komt een enorm gebied rond onze hoofdstad tot op kniehoogte blank te staan.

Alleen de dijken steken er nog boven uit. Om ook die te kunnen blokkeren, hebben we forten, 40 in totaal. Het grootste fort, 30 kilometer ten noorden van Amsterdam, aan de rand van de Beemster, is Fort bij Spijkerboor.

 

Ga mee en ontdek het warm kloppend hart van Fort bij Spijkerboor

Het fort is van buiten al imposant, maar van binnen nog meer. Tijdens de StoryTrail rondleiding Fort bij Spijkerboor dwaal je door eindeloze galmende gangen. Je vergezelt de trouwhartige soldaat en zijn barse meerdere van de keuken naar de gemakken en van de poterne naar de isoleer.

Onderweg leef je het leven van een militair. Je ontdekt de geheimen van het magnifieke fort. Én je ontdekt het grote geheim van de nietsontziende sergeant Koudijs: ook hij heeft, heel diep van binnen, een warm kloppend hart.

 

 

 

 

 

 

Posted in

Johannes

Laat een reactie achter