Rondleiding Fort bij Marken-Binnen met verhalenverteller Bastiaan

Rondleiding Sterke Verhalen op Wacht met verhalenverteller

In het weidse polderland ten noorden van Amsterdam ligt Fort bij Marken-Binnen. Ooit onderdeel van de machtige Stelling van Amsterdam. Nu het prachtige decor bij de bloedstollende verhalen die verteller Bastiaan je vertelt tijdens zijn rondleiding op Fort bij Marken-Binnen.

De stelling van Amsterdam was een van de grootste en meest vernuftige verdedigingssystemen die Nederland ooit heeft gekend. Een groot, cirkelvormig gebied rond onze hoofdstad, ingericht om de stad te beschermen tegen een eventuele vijandelijke aanval.

Hét geheime wapen van de stelling waren de inundaties of onderwaterzettingen. Want bijna overal in de verdedigingslinie konden grote stukken polderland tot op kniehoogte onder water worden gezet. Te diep om met een leger doorheen te waden, te ondiep om doorheen te varen.

Het was een bijna perfect systeem, maar ook dit zogenoemde Harnas van de Hoofdstad had zijn zwakke plekken. Plekken zoals dijken en vaarten, die niet onder water konden worden gezet. Op die plekken, 40 in totaal, verrezen forten om de vijand toch tegen te kunnen houden.

Fort bij Marken-Binnen is een van die forten. De soldaten en het geschut zijn weg, maar de stoere gebouwen, de wallen, de uitkijkpost en het terreplein zijn gebleven. Hier word je ontvangen door verteller Bastiaan.

De verteller zou zelf uit een ver verleden kunnen komen, met zijn lange haren en zijn wapperende baard. Tijdens de rondleiding op Fort bij Marken-Binnen neemt hij je mee in zijn verhalen.

Het zijn verhalen over de Grote Oorlog, toen Nederland neutraal bleef maar verderop in Europa meedogenloos werd gevochten in de loopgraven. Verhalen over strijd en over hoop. Én over de duivel, die altijd geniet van de oorlog maar gelukkig toch vaak het onderspit moet delven.

Ga mee met verteller Bastiaan en beleef zijn verhalen

Stevige verhalen zijn het, en dat past natuurlijk ook wel bij zo’n oud, onbuigbaar fort. Kom naar de polder, waar Markervaart en Enge Stierop elkaar kruisen. Ontmoet meesterverteller Bastiaan. En geniet van de Rondleiding ‘Sterke Verhalen op Wacht’ op Fort bij Marken-Binnen.

 

 

 

 

 

 

 

Posted in

Johannes

Laat een reactie achter