Rondleiding Stelling van Amsterdam met verhalenverteller Godefridus

Rondleiding Helden zijn Neutraal met verhalenverteller

Toen in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak, werd in allerijl het Nederlandse leger gemobiliseerd. Tweehonderdduizend mannen werden onder de wapenen geroepen om Nederland te kunnen verdedigen. Naar die tijd neemt verhalenverteller Godefridus je mee tijdens de rondleiding ‘Helden zijn Neutraal’ in de forten van de Stelling van Amsterdam.

Het zag er niet goed uit: ons land lag immers precies tussen Duitsland, Frankrijk en Engeland – drie van de machtigste strijdende partijen. Nederland zou zomaar kunnen worden meegesleept in de Grote Oorlog.

Gelukkig hadden wij één geheim wapen achter de hand dat geen enkel ander land had: water. De Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam vormden twee grote verdedigingslinies.

Als we de sluizen open zouden zetten, zou het land in deze verdedigingslinies vrijwel helemaal onder water lopen. Te diep om met een leger doorheen te waden, maar te ondiep om doorheen te varen. Om ook de dijken en de waterwegen te kunnen blokkeren, werden er tientallen forten gebouwd.

Die forten werden in augustus 1914 bemand met gemobiliseerde soldaten. Daarna was het afwachten: wat zou er gebeuren? Zou een van onze buurlanden besluiten ons aan te vallen?

En of het nu kwam door ons geheime wapen of door iets anders, dat is nog steeds de vraag. Maar feit is dat Nederland neutraal wist te blijven. De soldaten wachtten, en wachtten, en wachtten… en verveelden zich te pletter op de forten.

Maar ondertussen greep de oorlog elders om zich heen. In de loopgraven speelden zich verschrikkelijke drama’s af. Dood en vernietiging waren overal.

Tijdens de rondleiding ‘Helden zijn Neutraal’ beleef je de Grote Oorlog vanuit een van de Hollandse forten. Maar je hoort ook hoe het toegaat in de echte oorlog, in de verhalen van oorlogsheld Louis van Iersel. Deze geboren Nederlander maakt de Wereldoorlog mee in Duitsland, Amerika en Frankrijk, ter zee en in de loopgraven.

 

Beleef twee kanten van dezelfde oorlog

Verteller Godefridus neemt je in zijn verhalen mee naar de verveling hier, en de vernietiging elders. Smerig eten, bedden vol luizen én heldhaftige avonturen, je gaat het allemaal ervaren tijdens de rondleiding ‘helden zijn Neutraal’ op de Stelling van Amsterdam.

 

 

 

 

 

 

 

Posted in

Johannes

Laat een reactie achter