Rondleiding Nieuwe Hollandse Waterlinie met verhalenverteller Bastiaan

Rondleiding Forten Nieuwe Hollandse Waterlinie met verhalenverteller

Verhalenverteller Bastiaan is een opmerkelijke verschijning. Met zijn zwarte hoed en zijn wapperende baard lijkt hij uit een andere tijd te komen. Uit een andere wereld.

Dus waar kun je beter met hem afspreken dan op een van de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie? Als je een betoverende stap terug in de tijd wilt zetten, is dit de plek waar je moet zijn!

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is ooit aangelegd om het westen van Holland te kunnen beschermen tegen een aanval uit het oosten. De linie bestaat uit een ingenieus stelsel van versterkingen en inundatiegebieden. Gevochten is er nooit. De militairen zijn vertrokken zonder een schot te lossen.

Wat bleef, zijn de verstilde, mysterieuze forten. Je kunt er heerlijk dwalen door donkere gangen en over weidse grasvlaktes. De soldaten zijn weggegaan, maar de kazernes, de kruithuizen en het terreplein zijn gebleven.

De forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn plekken vol verhalen. Verhalen over het leven van de fortsoldaten: simpel, hard en vooral heel eentonig. Én verhalen over die andere wereld, buiten het fort.

Want stel je voor hoe het is, om urenlang op wacht te staan. Dag na dag en nacht na nacht. Turend in het donker. Je oren gespitst. Wachtend op de vijand. Maar nooit, nooit, nooit gebeurt er wat.

Wat doe je dan, om de verveling te verdrijven? Dan ga je elkaar verhalen vertellen. De meest fantastische avonturen. Sagen en legenden. En ook verhalen over de loopgraven van de Grote Oorlog in België en Frankrijk, niet eens zo ver weg.

Verteller Bastiaan neemt je mee door het fort, naar de uitkijkposten waar ooit de soldaten de wacht hielden. Én hij neemt je mee in hun verhalen. Mooie, griezelige, spannende en vrolijke verhalen zijn het, vol soldatenlief en -leed.

 

Beleef het lief en leed van de fortsoldaten

Zo mooi kan Bastiaan die oude verhalen vertellen dat je de tijd gewoon vergeet. Voor je het weet is je wacht alweer voorbij, en ben je terug in het leven van nu. Maar toch niet helemaal. Want deze wonderlijke uitstap naar de mysterieuze wereld van de Waterlinie, met z’n verborgen herinneringen en z’n sterke verhalen, die zul je nooit meer vergeten. Tot ziens bij de StoryTrail rondleiding Forten Nieuwe Hollandse Waterlinie!

 

 

 

 

 

 

 

Posted in

Johannes

Laat een reactie achter