Stadswandeling Arnhem met verhalenverteller Godefridus

Stadswandeling Arnhem met verhalenverteller

Macht is niet alleen prachtig en leuk, maar ook gevaarlijk en mysterieus. Want zo heb je de macht stevig in de greep, en zo glipt zij je uit de de vingers. Dat is nu zo en dat is altijd zo geweest. je ontdekt het tijdens de StoryTrail stadswandeling Arnhem.

Wandelend door Arnhem treden wij in de voetsporen van Hertog Karel van Gelre. Hij was een groot machthebber, de grootste die Arnhem ooit heeft gekend. Hij was kind aan huis bij koningen, keizers en Pausen. Hij heerste over stad en land. Maar hij raakte zijn macht ook weer kwijt en stierf moederziel alleen, in grote eenzaamheid.

In Arnhem liet Hertog Karel zijn sporen na. In het Duivelshuis bijvoorbeeld. En in de Sabelspoort. Daar kun je hem nog altijd tegenkomen. Vooral als je door Arnhem wandelt met verteller Godefridus. Als geen ander weet hij de schimmen uit het verre verleden tot leven te wekken.

Niet alleen de schim van Hertog Karel trouwens. Ook zijn beruchte legeraanvoerder Maarten van Rossem ga je ontmoeten. Zijn duivelse rechterhand. En over macht gesproken: daar was deze Maarten ook bepaald niet vies van. Gevreesd was hij, tot ver buiten de Sabelspoort.

Maar terwijl Maarten van Rossem vooral met grove kracht opereerde, kende Hertog Karel ook de macht van de diplomatie. Behendig laveerde hij tussen de hard en zacht, bruut en sluw. Daarmee heeft hij het verrassend ver weten te schoppen. Maar hij ontdekte ook dat macht nooit eeuwig duurt.

Misschien heeft hij dat altijd al wel geweten. Daar had hij tenslotte zijn waarzegster voor, die hem zijn toekomst influisterde. Misschien kunnen wij wel even meeluisteren, tijdens de StoryTrail stadswandeling Arnhem.

Of anders wippen wij misschien wel even langs bij Philippa, de vrome tweelingzus van Hertog Karel. Om te horen wat zij te melden heeft over de handel en wandel van haar geliefde broer.

 

Kom naar Arnhem en ontrafel het raadsel van de macht

Gaandeweg lukt het ons wellicht om het raadsel van de macht iets beter te begrijpen. En dan komt onherroepelijk de vraag bovendrijven: wat zou jij hebben gedaan als je in Karels schoenen had gestaan? Doordrammen of terugwijken? Vechten of onderhandelen?

Interessante vragen. Mooie vragen ook, in het prachtige decor van de Arnhemse binnenstad. Tot ziens bij de StoryTrail stadswandeling Arnhem.

 

 

 

 

Posted in

Johannes

Laat een reactie achter