Stadswandeling Historisch Delfshaven met verhalenverteller Johannes

Stadswandeling Historisch Delfshaven met verhalenverteller

Historisch Delfshaven is een prachtig oud stadje dat verstopt ligt in het grote Rotterdam. Vroeger was dit de zeehaven van Delft. Een belangrijk overslagpunt, met zeeschepen, binnenvaartschepen, pakhuizen en zakkendragers. Over die tijd gaat de StoryTrail stadswandeling Delfshaven van verteller Johannes.

Delft was ooit een van de grootste steden van Nederland. Maar de Delftenaren hadden één probleem: hun stad lag aan een heel klein riviertje, en aan dat kleine riviertje lag maar een heel klein haventje. Dat was niet best voor de handel natuurlijk. En dus bedachten ze in Delft een plan.

Vanuit Delft werd de Delfhavense Schie gegraven: een kanaal dat Delft verbond met de Maas. De zeeschepen legden voortaan aan in Delfshaven, en de binnenvaartschepen vervoerden de vracht vervolgens over de Schie naar Delft. En andersom natuurlijk! Zo werd Delfshaven een belangrijke buitenpost van Delft, en een grote concurrent van Rotterdam.

De overslag van de goederen bezorgde de inwoners handenvol werk en Delfshaven werd een stad van zakkendragers. In het zakkendragershuisje dobbelden de sterkste mannen van de stad met elkaar om het werk te verdelen. En als de gelukkige winnaars dan vervolgens met hun zakken door de stad denderden, dreunde het stadje onder hun zware voetstappen.

Maar er was meer. Dat kun je wel zien aan het Delfshavense stadswapen, dat een haring toont en drie korenhalmen. Vis en brandewijn: ook die zaken brachten geld in het laatje. En vergeet ook de walvisvaart niet. Levertraan en knekelolie. Mmm! Niet te versmaden.

Toch is Delfshaven misschien wel het beroemdst geworden omdat het de geboortestad is van Piet Heyn, de kaapvaarder die de Zilvervloot veroverde op Spanje. De herinneringen aan zijn bewogen leven kom je werkelijk overal in het stadje tegen.

Ga mee op reis door de stad van haring, traan en zakkendragers

Verteller Johannes neemt je mee terug in de tijd, naar dit oude Delfshaven van sjouwers, vissers, pooljagers en varensgasten. Zijn verhalen sleuren je mee in hun avonturen en soms lijkt het wel of je zelf even in de schoenen staat van de helden en schurken uit de stadsgeschiedenis.

Dus ga mee, sjouw de zakken, kaak de haring, proef de traan, vaar het zeegat uit en beleef een heerlijke wandelende vertelvoorstelling vol sterke verhalen. Tot ziens bij de StoryTrail stadswandeling Delfshaven!

 

 

 

 

 

Posted in

Johannes

Laat een reactie achter