Wandeling Grebbeberg met verhalenverteller Godefridus

Wandeling Grebbeberg met verhalenverteller

Vlakbij Rhenen ligt de Grebbeberg. Indrukwekkend en omstreden, het toneel van menige veldslag in ver en minder ver verleden. Tijdens de StoryTrail wandeling Grebbeberg van verteller Godefridus kun je ter plekke ervaren wat deze berg allemaal heeft moeten doorstaan.

Van de Rhenen tot aan het IJsselmeer zou in tijden van oorlog het land worden opgeofferd aan het water om de opmars van vijandelijke troepen te kunnen stuiten. Dat was het doel van de Grebbelinie. Maar bij Rhenen zouden we het droog houden, want de Grebbeberg, die kon natuurlijk niet onder water worden gezet.

Dat maakte deze berg aan de rand van Utrecht strategisch van groot belang. In de loop van de eeuwen is er dan ook hevig gevochten om deze markante plek.

Bijvoorbeeld tijdens de beroemde Slag om de Grebbeberg, de tragisch verlopen veldslag waarmee de Tweede Wereldoorlog in ons land begon.

Maar ook in de vroege Middeleeuwen was de Grebbeberg al zeer gewild bij de toenmalige machthebbers. Zij bouwden hier een reusachtige walburcht, het grootste openluchtfort van ons land.

Daar streden Romeinen tegen Germanen, Franken tegen Friezen, Hollanders tegen Geldersen. Tijdens de StoryTrail wandeling Grebbeberg kom je oog in oog te staan met al die vechtersbazen die de berg zo graag aan zich wilden onderwerpen.

Wie je zeker ook beter zult leren kennen, is Godfried van Rhenen, de machtige bisschop van Utrecht. Hij werd van alle kanten bedreigd door vijanden. Daarom liet hij een hele serie burchten bouwen, waaronder één, je raadt het al: bij de Grebbeberg. Later verrezen hier nog meer kastelen en versterkte huizen. Maar geen daarvan staat vandaag nog overeind.

 

Ga mee en ontdek de geheimen van de Grebbeberg

Waar zijn al die versterkingen gebleven? Hoe is het afgelopen met de heersers die zo vastberaden vochten om de berg? En hoe is het de Grebbeberg zelf vergaan?

Dat ontdek je tijdens de StoryTrail wandeling Grebbeberg van verteller Godefridus. Kom, duik in het avontuur en beleef een berg aan verhalen.

 

 

Posted in

Johannes

Laat een reactie achter