AD Groene Hart Gouda

Door ANNE KOMPAGNIE

GOUDA – Meer dan een hoofddeksel, een dagboekje en mantel heeft hij niet op zak.

Toch weet storytrail verteller Gottfrid van Eck binnen een mum van tijd een heel toneelstuk neer te zetten, midden in het historische centrum van Gouda.

Stadswandeling  Gouda
Tekst bij foto: Gottfrid van Eck vertelt leerlingen van de St-Aloysiusschool een verhaal in de onderdoorgang onder de Dubbele Buurt die is drooggelegd.
FOTO PIM MUL

Storytrail heet het, en het is al jarenlang een doorslaand succes in steden als Utrecht, Amsterdam, Den Bosch en Leiden. Een fictieve geschiedenis wordt verteld, in een bestaande historische context.

Droge feitjes en jaartallen maken plaats voor een spannend en meeslepend verhaal. ,,Een beetje alsof de boeken van Thea Beckman tot leven komen,’’ verduidelijkt Van Eck, werkzaam bij de Stichting Stadsavonturen.

Plannen voor een Storytrail in Gouda waren er al, alles is nog eens in een stroomversnelling gekomen door het project ‘Lopen door Gouda’s geheime onderwaterwereld’, waarbij de onderdoorgang onder de Dubbele Buurt is drooggelegd. Die locatie levert een spannend onderdeel op van de interactieve rondleiding door de stad.

Vorige week gaf Van Eck een eerste rondleiding voor het college van b en w en de leden van de gemeenteraad. De leerlingen van groep 7b van de St-Aloysiusschool waren gistermorgen de eersten van 1200 Goudse leerlingen die deze week de wandeling maken.

Hun bijdrage gaat verder dan alleen het verhaal aanhoren, hele scènes uit het verhaal worden nagespeeld door de kinderen zelf. Zo wordt een leerling gebombardeerd tot schout, die de bier- en turfhandelaar Pieter Hugesz vanaf de trappen van het stadhuis streng toespreekt, en leven anderen zich in in de rollen van viswijven en -boeren en zakkendragers.

,,De leerlingen houden de aandacht er het hele uur goed bij, juist omdat ze worden betrokken in het verhaal. Het doel van een storytrail is tweeledig: we willen vermaken, maar ook een beeld geven van hoe de stad Gouda functioneerde rond 1550. Een interactieve geschiedenisles, waarbij de leerlingen zélf een mysterie moeten ontrafelen.’’

Daarin speelt water een cruciale rol. ,,Door alle handel over de waterwegen groeide Gouda in de zestiende eeuw uit tot een van de welvarendste steden van Holland.’’ Van Eck is dan ook zeer opgetogen over de openstelling van de onderdoorgang bij de Dubbele Buurt. ,,Dat geeft deze wandeling een enorme meerwaarde.’’

Rondom het project Gouda bij Kunstlicht, dat op 15 december begint, wordt de Storytrail ook toegankelijk voor de toeristen, dagjesmensen of gewone Gouwenaars, die hun stad eens op een andere manier willen bekijken. ,,Rond die tijd zal Storytrail een vast onderdeel worden van de mogelijkheden in de stad, een aanvulling op alle bestaande historische wandelingen.’’

Er komt een open inschrijving, maar de Storytrail kan ook worden gegeven aan een groep mensen, bijvoorbeeld tijdens een personeelsuitje.

De drie jaren ervaring die de vertellers al hebben in Utrecht en andere steden, hebben inmiddels een gezonde dosis zelfvertrouwen opgeleverd. Almer Meerhof van Storytrail: ,,Mensen – ook volwassenen – gaan uiteindelijk altijd mee met het verhaal. Ze horen als het ware het geluid van karrenwielen op de keien en ruiken de geur van paardenpoep. En die ene McDonald’s in het stadsbeeld? Die gum je dan in gedachten maar even uit.’’

Laat een reactie achter