NL 30 en onze arrangementen in Utrecht

Toerist in eigen stad
Tekst: Germaine van de Laar

De pracht en praal van je eigen stad valt je vaak niet eens op, omdat je vaak bezig bent met andere dingen. Stadsavonturen kan je helpen om iets meer historie en verborgen schoonheden van Utrecht te ontdekken. Wees eens toerist in eigen stad.

Een hele dag op pad met stadsavonturen leert je meer over je stad dan je denkt. NL30 begint met een Story Trail vol sagen en legenden over speciale plekjes in Utrecht vertelt door een acteur. Er bestaat een mogelijkheid om in combinatie met de Story Trail een Domtorenbeklimming en een rondvaart met Lovers te doen, wat we dan ook doen.
Aangekomen op het Domplein staat er een robuuste man voor de groep. Geheel in ouderwetse kledij gehuld met een hoge hoed op en een klein gitaarkoffertje in zijn hand. Hij stelt zich voor als Brot van Grommen. Met zijn zware imposante stem laat hij gelijk al een indruk achter. De verhalenverteller neemt grote passen richting het Academiegebouw en laat ons weten dat we de liefdesbreukwandeling gaan volgen. De groep volgt hem en is benieuwd wat er gaat gebeuren. Theatraal vertelt hij een sage over het ontstaan van de Domtoren. De mensen kijken hem geloofwaardig aan terwijl hij wild zwaaiend met zijn armen het verhaal tot een einde brengt. We volgen hem naar het Agnietenhof – bij de Nieuwegracht – waarbij behoorlijk wat interactie plaatsvindt. Eén man blaast op een trompetter en de andere toeschouwers worden ingezet als acteurs om het verhaal over het jonge meisje Agniet te ondersteunen. Op weg naar de volgende locatie, het Dorstige Harthof, krijgen we een stevige borrel. Aangekomen bij dit hofje gaat het gitarenkoffertje open en gebiedt Brot van Grommen de hele groep een hymne mee te zingen. Een enkeling zet een zacht stemgeluid op, terwijl een aantal sowieso playbacken. Hier is Brot de leadzanger het niet mee eens en laat streng weten dat iedereen mee moet doen. Na wat gegiechel zet iedereen zich voor honderd procent in en staat er een mannetje of twintig uit volle borst een hymne te zingen.

Henke Lever van Stadsavonturen vertelt lachend dat de sagen en legenden als een soap zijn: ‘ze zitten vol ellende’. Ze hebben nu vier verhalenvertellers in dienst die alle vier een eigen thema en uitwerking hebben. Zo heb je de wandeling ‘hoeren en heiligen’, de liefdesbreukwandeling, een wandeling rondom het Domplein en een avontuurlijke kerkenkruiswandeling.

Nadat we weten wat de liefdesbreuklijn inhoudt, komt een gezellig bootje van rederij Lovers ons ophalen om ons door de kleinste grachtjes en singels te loodsen. Uniek hieraan is dat dit de enige rederij is die je ook door bijvoorbeeld de Plompetorengracht en de Drift vaart. Je ziet Utrecht van een totaal andere kant en vraagt je stiekem wel eens af waar je eigenlijk bent. Tussendoor stoppen we bij de Dom om deze te beklimmen. De rondleidster geeft een leuk verhaal over de ruimtes van de Domtoren en over de klokken die er hangen. Elke klok heeft namelijk zijn eigen naam. Eenmaal boven gekomen is het fijn om even op adem te komen en te genieten van het eindeloze uitzicht over de stad.
Na de afdaling van tientallen meters staat de kapitein van ons bootje weer op ons te wachten. Hij vertelt leuke weetjes tussendoor. Zo zijn we wijzer geworden dat Utrecht in de vorm van een ster is gebouwd, het in 1122 stadsrechten heeft gekregen en dat de Plompetorengracht vroeger het hoofdkwartier was van handelslieden. Na een behoorlijke dagtocht ben je heel wat wijzer over Utrecht geworden, maar wel moe van alle indrukken.

Stadsavonturen heeft nog veel meer arrangementen in het bestand. De Story Trail is nu als groepsuitje te boeken, maar binnenkort worden open inschrijvingen aangeboden op de site www.stadsavonturen.nl.

Laat een reactie achter