Rondleiding Fort De Bilt met verhalenverteller Godefridus

Rondleiding ‘Helden zijn Neutraal’ met verhalenverteller

Toen in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak, stond Europa in brand. Heel Europa, behalve Nederland. Wij bleven neutraal. Maar dat betekende niet dat hier niets gebeurde.

Het Nederlandse leger werd gemobiliseerd. Diederik van Iersel was een van de duizenden jongemannen die werden opgeroepen om het land te gaan dienen. Verhalenverteller Godefridus neemt je in de rondleiding ‘Helden zijn Neutraal’ mee naar zijn tijd.

Diederik moest gaan dienen op een fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dat was een uniek verdedigingssysteem. Door land onder water te zetten, dacht men een eventuele vijand te kunnen tegenhouden. De forten dienden om ook de dijken en de bevaarbare waterwegen te kunnen beschermen.

Van de vele Waterlinieforten is Fort De Bilt (net buiten Utrecht) een van de meest bijzondere. Al is het alleen al omdat er in 1929 een straatweg dwars door het fort is aangelegd. Die weg deelt het fort in tweeën.

Maar tijdens de Eerste Wereldoorlog liep die weg nog keurig met een grote bocht om het fort heen en was Fort De Bilt nog één geheel. Hoe was het leven daar, voor soldaten zoals Diederik? Je gaat het ontdekken tijdens de rondleiding van verteller Godefridus.

Om eerlijk te zijn: heel spannend was het soldatenleven niet in het neutrale Nederland. Wachtlopen, eten en slapen: dat waren de voornaamste ingrediënten. Het wachtlopen was saai, het slapen niet erg comfortabel en het eten? Rats, kuch en bonen, dan weet je het wel.

Nee, dat was allemaal niet om over naar huis te schrijven. Gelukkig kreeg Diederik wel veel brieven van zijn broer Louis. Die beleefde de Grote Oorlog op een totaal andere manier: als soldaat in het Amerikaanse leger, in de loopgraven in het noorden van Frankrijk.

Ga mee en verken twee kanten van dezelfde Grote Oorlog

Wat maakte Louis mee in die loopgraven? Wat schreef hij daarover aan Diederik? En hoe liep het af met de twee broers? Dat ga je ontdekken aan de hand van de meeslepende verhalen van Godefridus. Welkom bij de rondleiding ‘Helden zijn Neutraal’ op Fort De Bilt.

 

Posted in

Johannes

Laat een reactie achter