Rondleiding Fort Voordorp met verhalenverteller Godefridus

Rondleiding ‘Helden zijn Neutraal’ met verhalenverteller

In 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit. Europa stond in brand en het Nederlandse leger werd gemobiliseerd. Duizenden jonge mannen moesten van de ene dag op de andere hun burgerbestaan opgeven om Nederland te gaan verdedigen. In de rondleiding ‘Helden zijn Neutraal’ op Fort Voordorp neemt verhalenverteller Godefridus je mee terug naar die tijd.

De onzekerheid in Nederland was groot. Het liefst wilden wij buiten de oorlog blijven: neutraal. Maar of dat zou lukken, was de vraag. Het oorlogsgeweld was vlakbij.

Gelukkig hadden wij één grote troef in handen, een troef die ze in Duitsland, Engeland en Frankrijk niet hadden: het water. Als wij de sluizen open zetten, zou de hele Hollandse Waterlinie onder water lopen.

Daar zou geen vijand doorheen komen: het water zou net te diep zijn voor marcherende militairen, maar te ondiep voor de scheepvaart. De zwakke plekken in die waterlinie waren natuurlijk de dijken en de wel bevaarbare waterwegen. Om ook die te kunnen blokkeren, waren kort voor het uitbreken van de oorlog de Waterlinieforten gebouwd.

We weten nog steeds niet zeker of het nu die Waterlinie is geweest die Nederland buiten de oorlog heeft gehouden, of dat wij om een andere reden niet zijn aangevallen. Maar hoe dan ook: Nederland is neutraal gebleven en er is hier niet gevochten.

Dat was voor iedereen goed nieuws natuurlijk. Maar voor de soldaten was het leven op de forten wel dodelijk saai. Slapen, eten, wachtlopen. Slapen, eten, wachtlopen. Zo ging dat dag in, dag uit.

Ondertussen zaaide de oorlog buiten Nederlandse grenzen dood en verderf. De loopgraven waren de hel op aarde. De vernietiging was verschrikkelijk.

Verteller Godefridus neemt je tijdens deze rondleiding mee terug in de tijd. Je ontdekt hoe het er aan toe ging in de Waterlinieforten, tijdens de Grote Oorlog. Maar je ontvangt ook de berichten van het front, uit de loopgraven en de wapenfabrieken.

Daar volg je de belevenissen van Louis van Iersel, de Nederlandse oorlogsheld die de Eerste Wereldoorlog meemaakte in Duitsland, Amerika en Frankrijk, te land en ter zee.

Ervaar de strijd en de verveling van de Grote Oorlog

De verhalen van Godefridus slingeren je heen en weer tussen de vernietiging daar en de verveling hier. Zijn meeslepende vertellingen in het historisch decor van Fort Voordorp maken van de rondleiding ‘Helden zijn Neutraal’ een ervaring om nooit te vergeten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Posted in

Johannes

Laat een reactie achter