Rondleiding Fort Nieuwersluis met verhalenverteller Godefridus

Rondleiding Fort Nieuwersluis met verhalenverteller

Het is 1672. Het Rampjaar. De Republiek der Nederlanden wordt aangevallen door maar liefst drie vijanden tegelijk: Frankrijk, Engeland en Duitsland. Het was een idee van de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV die de rijke, arrogante Hollanders een lesje wilde leren.

In de zomer van 1672 hebben de Fransen in zeer korte tijd zo’n tweederde van de Republiek der Nederlanden bezet. De stad Utrecht is al ingenomen, evenals het dorp Breukelen. Het sterke Franse leger wil vervolgens via de Vecht oprukken naar het steenrijke en machtige Amsterdam.

Maar… maar één dorp biedt dapper weerstand: Nieuwersluis. Ongelogen waar! Dit kleine, onaanzienlijke gehucht aan de Vecht verzet zich tegen de Fransozen zoals het Gallische dorp van Asterix en Obelix zich verzette tegen de oppermachtige Romeinen.

In Nieuwersluis komt er geen toverdrank of dommekracht aan te pas. Er is iets anders dat het dorp onoverwinnelijk maakt. Verteller Godefridus vertelt je het waargebeurde verhaal.

Een verhaal over boeren en soldaten, wolfskuilen, voetangels, putten, batterijen, bootgeschut en vooral… water. Daaraan hebben we in Holland nooit gebrek. En misschien lukt het ons om het oppermachtige Franse leger met dat water tot staan te brengen.

Godefridus neemt je mee door de ongelooflijke geschiedenis van Fort Nieuwersluis. Dit fort vormt een uniek onderdeel van de wereldberoemde Hollandse Waterlinie. Maar het is ook een heerlijke groene oase aan de Vecht.

Waar ooit de kanonnen bulderden, gedeien nu kraailook en vogelmelk. En waar ooit de soldaten marcheerden, heeft nu de baardvleermuis het voor het zeggen. Het Ministerie van Defensie vertrok, Natuurmonumenten kwam ervoor in de plaats.

Kom en beleef het bizarre verhaal van Nieuwersluis

Maar wie luistert naar de meeslepende verhalen van Godefridus, ziet de militaire geschiedenis van Fort Nieuwersluis weer tot leven komen. Je ontmoet blaaskaken, bluffers, prinsen, aardappeleters en sluiswachters.

Kom naar Nieuwersluis en beleef de spannende en wonderlijke historie van dit kleine maar fijne fort. Tot ziens bij de StoryTrail rondleiding Fort Nieuwersluis!

 

 

 

 

 

 

 

Posted in

Johannes

Laat een reactie achter