Rondleiding Stelling van Amsterdam met verhalenverteller Bastiaan

Rondleiding stelling van Amsterdam met verhalenverteller Bastiaan

Het Harnas van de Hoofdstad. Zo werd de Stelling van Amsterdam vroeger ook wel genoemd. Een uitgekiend stelsel van forten en inundatiegebieden maakte van Amsterdam een onneembare vesting.

Bijna het hele gebied kon in geval van nood onder water worden gezet. Net te diep om met een leger doorheen te trekken. Maar net te ondiep om doorheen te varen. Een waterdicht verdedigingsplan.

Totdat de vliegtuigen kwamen. Daar kon geen onderwaterzetting tegenop. De Waterlinie werd ontmanteld en de forten bleven verweesd achter. Terwijl de buitenwereld steeds sneller veranderde, stond de wereld binnen de fortmuren stil.

Wie er nu binnengaat, stapt meer dan honderd jaar terug in de tijd. Verborgen achter de hoge wallen liggen nog de gangen, bunkers en loodsen waar ooit honderden soldaten leefden. Hier sliepen ze, hier aten zij kuch en bonen en hier verveelden zij zich te pletter.

Want een vijand is hier (gelukkig) nooit op komen dagen. De soldaten liepen wel wacht, maar zij wachtten tevergeefs. Nooit gebeurde er eens wat. Dus wat doe je dan, als je niks anders te doen hebt? Dan vertel je elkaar verhalen.

Dat is precies wat verteller Bastiaan de Zwitser gaat doen, als je hem op komt zoeken op de Stelling van Amsterdam. Hij neemt je mee op wacht. En hij vertelt.

Dat kan hij als de beste. Zó goed, dat je zijn verhalen niet alleen hoort, maar ze wis en waarachtig beleeft alsof je er middenin zit. En denk eraan hè: de verhalen van Bastiaan zijn niet mals.

Die gaan over de tragiek van de oorlog. Over leed, maar gelukkig ook over lief. Eeuwenoude sagen zijn het, over geloof, over hoop, én over de duivel, die altijd zijn graantje mee wil pikken als er ergens wordt gestreden en geleden.

Kom naar de Stelling. En beleef de verhalen van Bastiaan.

Kortom: het zijn de verhalen van soldaten die wachtlopen, die turen in het duister, die dromen van het leven buiten de wallen van het fort. Verhalen die het aller best verteld kunnen worden in deze vergeten wereld waar de tijd is gestokt en waar alleen het druppen van de druipkokers de stilte doorbreekt.

Ga mee met de rondleiding Stelling van Amsterdam en geniet. Verteller Bastiaan kijkt naar je uit!

 

 

 

 

 

 

 

Posted in

Johannes

Laat een reactie achter