Wandeling Landgoed Huys ten Donck met verhalenverteller Franciscus

Wandeling Landgoed Huys ten Donck met verhalenverteller

Verhalenverteller Franciscus ontvangt je op Het Huys ten Donck. Een waar lustoord, gebouwd in opdracht van Otto Groeninx van Zoelen. Maar hoe kwam dit oord in zijn bezit?

Het begint met Arent Brouwer, telg uit een patriciërsgeslacht uit Dordrecht. Hij koopt een stuk land langs de weg die nu de Donckselaan heet.

Zijn kleindochter trouwt met Jhr. Frans van der Duyn. Hij laat er een herenhuis bouwen om zomers te kunnen verblijven. Zoon Willem laat, op latere leeftijd, de grond verkopen aan Harmen Cock, schepen van Rotterdam. Harmen overlijdt echter vlak nadat het koopcontract is bekrachtigd.

Wandeling Landgoed Huys ten Donck met verhalenverteller Franciscus zegt kom mee.

Zijn zus Catharina aanvaardt het bezit. Ze trouwt met Ulrik van Zoelen en ze krijgen één kind: Otto. Otto’s dochter Catharina is enig erfgename en eigenares van het landgoed als ze in 1702 trouwt met mr. Cornelis Groeninx.

Wandeling Landgoed Huys ten Donck met verhalenverteller Franciscus die het familiewapen laat zien.

Omdat hun zoon Otto niet wil dat de familienaam van zijn moeder uitsterft als zij komt te overlijden, noemt hij zichzelf vanaf zijn zestiende Otto Groeninx van Zoelen.

De familie Groeninx van Zoelen. Al meer dan drie eeuwen bewoner van Het Huys ten Donck. En niet alleen dat: in 1721 werd de familie ook heer van de ambachtsheerlijkheid Ridderkerk. Een familie met alledaagse, maar ook bijzondere en opmerkelijke verhalen.

StoryTrail wandeling landgoed Huys ten Donck. Verhalenverteller Franciscus gaat door de voordeur

Ontdek de bewogen geschiedenis van een eeuwenoud geslacht.

Verteller Franciscus laat je kennismaken met de familie. Waarover kreeg Cornelis het aan de stok met de Heren Bewindhebbers van de Rotterdamse Kamer van de VOC? Hoe zit het met het verhaal van gouvernante Suzette en haar ‘nuit de conversation’ met koetsier Jan? Wat bezielde Otto om het herenhuis van Jhr. Frans van der Duyn af te laten breken en iets nieuws te laten bouwen?

Wandeling Landgoed Huys ten Donck met verhalenverteller Franciscus geniet van verhalen

Ga mee met de StoryTrail wandeling landgoed Huys ten Donck. Proef de zoete goedheid van deze unieke plek in Ridderkerk en ervaar waarom Otto Paulus zo graag verbleef op zijn geliefde Den Donck, ‘alwaar al mijne genoegens vereenigd zijn’.

StoryTrail wandeling landgoed Huys ten Donck. Verhalenverteller Franciscus in de appelgaard met een appel

 

Posted in

Johannes

Laat een reactie achter