Wandeling Park Vliegbasis Soesterberg met verhalenverteller Franciscus

Wandeling Park Vliegbasis Soesterberg met verhalenverteller

Vlakbij het dorpje Soesterberg ligt een gigantische vliegbasis. Uitgestrekte start- en landingsbanen, enorme hangars. Tegenwoordig is dat allemaal deel van een mooi natuurgebied, maar ooit was dit het kloppend hart van de Koude Oorlog in Nederland.

Tijdens de StoryTrail wandeling Park Vliegbasis Soesterberg neemt verteller Franciscus je mee terug naar de jaren ‘50 en ‘60 van de vorige eeuw, toen de Koude Oorlog ons deed rillen van angst.

De wapenwedloop was in volle gang. Het IJzeren Gordijn ging dicht, de Berlijnse muur werd opgetrokken en de Amerikanen kwamen naar Soesterberg.

Minister-president Drees was maar wat blij met het 32e Tactical Fighters Squadron dat op de vliegbasis neerstreek. Nederland voelde zich veilig onder de Amerikaanse atoomparaplu.

Maar hoe veilig was die paraplu nu eigenlijk echt? Toen de Russen opstoomden naar Cuba, stond de wereld op scherp, en Soesterberg ook. De Amerikaanse president John F. Kennedy moest kiezen: afwachten, onderhandelen of… een oorlog beginnen.

Welke keus had jij gemaakt? Achteraf is het makkelijk praten, maar tijdens de StoryTrail wandeling Park Vliegbasis Soesterberg sta je zelf middenin de Koude Oorlog en is het misschien niet zo eenvoudig om de juiste beslissing te nemen.

Ondertussen zoeven op Vliegbasis Soesterberg de straaljagers over de runways en verschuilen de soldaten zich in de shelters. En het dorpje Soesterberg zelf? Ook daar is de invloed van de Amerikanen goed te voelen. Zij leven er vrolijk op los en laten de dorpsbewoners kennismaken met de rockmuziek en fastfood.

Dat klinkt aantrekkelijk! Maar de kou blijft altijd in de lucht hangen. De Russische dreiging kan zomaar opeens heel dichtbij komen, dan stijgen de straaljagers op en houdt iedereen de adem in.

Ervaar de kilte én de warmte van de Koude Oorlog

Ga mee met verhalenverteller Franciscus en beleef de Storytrail wandeling Park Vliegbasis Soesterberg.

Voel de dreiging van de Koude Oorlog, maak een vogelvlucht over de muur en haal opgelucht adem als je de Amerikanen tenslotte weer vrolijk kunt uitzwaaien.

 

 

Posted in

Johannes

Laat een reactie achter